Futurismi

Submitted by nallem on Tue, 11/01/2016 - 11:14

Yksi iso inspiraatio albumille on Neuvostoliiton alkuaikojen taide. Monien taiteilijoiden kohtalo oli joutua Stalinin puhdistuksiin. Stalinin myötä myös Neuvostoliiton taide menetti vapautensa ja vallankumouksellisen voimansa. Mutta sitä ennen taiteilijat olivat taistelleet ennennäkemättömästä vapaudesta muun kansan mukana.

detail of black square, by Malovich
Yksityiskohta, Musta neliö, 1915. Malevich

Samaan aikaan kun kommunistit ja anarkistit pyrkivät tuomaan tsaarinvaltaa alas, Malevich maalasi mustan nelilönsä joka räjäytti taidekentän. Teos oli alunperin ripustettu ikonin paikalle huoneessa - eli uskonnon ja jumaluuden. Myöhemmin mustia neliöitä tuli lisää, samoin kuin ympyröitä ja ristejä. Tehdessäni albumia varten taustatyötä, minulla oli suuri ilo nähdä yksi näistä neliöistä ja yllätyin, että eihän se ollutkaan musta.

En tiedä oliko työn alkuperäinen tarkoitus että värit sen alta paistaisivat ajan myötä läpi, vai onko kyseessä vain huonolaatuisten maalien käyttö (taiteilijat ovat olleet köyhiä ennenkin). Joka tapauksessa ajatus, että teos elää ja muuttuu tarkoituksenmukaisesti vuosikymmenien saatossa on jotenkin kiehtova. Varsinkin, kun mustan alta paljastuu värejä.

Musta neliö ei kuitenkaan ollut ainut hieno teos ajalta. Nykyään kun ajattelee Neuvostoliiton taidetta, ajattelee täysin propagandan tarpeille valjastettua tyyliteltyä, jopa sarjakuvamaista ilmaisua. Mutta futuristien taideprojekti oli tehdä taiteesta teollista ja tuoda se massoille. Tuoda vallankumous taiteen sisälle.

Tämä vallankumous joka johti kaikkeen kahvikuppien designista utopistisiin rakennelmiin, kirjakansiin ja elokuvajulisteisiin. Nykyään meille taide-design on itsestäänselvyys, tyylisuuntia on loputtomiin. Samoin kuin taiteen tuominen "massoille", eli taiteen massatuotanto. Futuristien utopia toteutui, vaikka he itse eivät päässeet sitä näkemään.

Itse lainasin useita teoksia albumiini, mutta myös pyrin tuomaan samaa linjojen ja liikkeen tuntua ruutuihin ja puhekupliin. Taide kuvaa aina aikaansa - ei sitä miten me näemme jossakin ajassa eläneet ihmiset, vaan sitä miten he itse näkivät aikansa. He elivät tulevaisuutta, maailmassa missä kaikki oli mahdollista ja matka vei nopeutuvaa vauhtia eteenpäin.

Ja vielä lopuksi: Jos satutte matkustamaan Moskovaan, suosittelen lämpimästi Tretyakov Galleriaa. Niitä on kaksi, toisessa on perinteistä taidetta ja toisessa vallankumouksen. Ero niiden välillä on räjähdysmäinen.